dinsdag 20 december 2011

De Profeet (excerpt3)

Als ik al één ding heb geleerd, dan is het dit : Alles is banaal. Jij bent dat en ik ook. Mijn grootheidswaanzin is de meest eerlijke vorm van ambitie die er is. Het existentialisme is een toegift aan de middelmatigheid. Het leven heeft enkel zin voor jezelf, net daarom moet je jezelf zinvoller vinden dan de anderen. En daarmee zijn al die hopeloze romantici ook ineens geleerd. Sterven voor iemand anders? Sterven voor de liefde? Wat een illusie…
Liefde is geen aangeboren emotie. Het wordt ons aangeleerd. Opgelegd. “Love is all you need” en dan worden neergeschoten…? Neen, dank je.

Zijn leeftijdsgenoten begrepen hem net zo min hij hen ooit had begrepen. De mannen van zijn leeftijd waren allen mooi ‘on cue’ begonnen aan hun midlife crisis. Onvoorstelbaar. Hoe kan je nu na 50 jaar pas merken dat het leven per seconde verder uit je greep glipt. Hij had zijn hele leven al begrepen dat we in één enkele beurt spelen en dat de invulling van die ene kans op geen enkele manier bevredigend is. In hun onwetendheid hadden ze voldoening gevonden in de legende dat het leven pas zinvol is als proces van zelfontplooiing, een proces dat een intrinsieke tegenstelling is. Elk proces is eindig, zelfs dat van het ongedefinieerde volledige zelf. Hoe kan je in een eindige tijd een oneindige ontwikkeling verwezenlijken? Daar had hij geen 50 jaar voor nodig gehad,… Om dan als een zielige heruitgave van onze meest extreme ontwikkelingsperiode aan de hand van jonge vrouwen en snelle wagens met een impotente lul de puber te gaan uithangen.
Er is niet zoiets als de ideale leeftijd: op geen enkel moment in het leven bereik je het hoogtepunt. De inerte en intrinsieke angst voor de dood is dan ook snel gerelativeerd. De dood is zwart en pijnlijk omdat de mens vanuit zijn chemische hang naar relaties afscheid heeft gedramatiseerd. Aangezien we als creatie geen intrinsieke functionele  definitie hebben, is de eindigheid ervan even triviaal als het wezen an sich.

“In my glass coffin, I’m waiting…” (P.J. Harvey)

(fragment uit "De Profeet" - de voorbeschreven uitspraken zijn bij monde van een fictief personage.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten